Ondernemersportretten (pagina 2)

B&B, koffie- en theeschenkerij ReggedalSinds 1986 wonen Joke en Jan Garritsen in Diepenheim.
Ze betrokken het oude huis met de naam ‘Reggedal’.
Een huis met een winkelbestemming, waar veel aan gedaan
moest worden om het naar hun zin te maken.
Jan komt uit een gezin van handige mensen en heeft een
technische achtergrond waardoor hij zelf aan de slag
ging in het huis. Veel authentieke details waren destijds
weggewerkt. Plafonds waren afgetimmerd met zacht board,
op de mooie paneeldeuren was hardboard getimmerd en de karaktervolle houten vloer lag onder dikke lagen vloerbedekking. Alles werd in oude luister hersteld met het comfort van nu. “Jarenlang was dit huis alleen ons woonhuis, maar in oktober 2009 openden we er een Bed en Breakfast. Bijna een jaar later werd in de voormalige speelkamer van de kinderen, een koffie- en theeschenkerij in gebruik genomen” zegt Jan.  De Bed en Breakfast bestaat uit drie smaakvolle kamers. “We gaven de kamers namen van kastelen uit de omgeving, Huis te Diepenheim, Warmelo en Westerflier” aldus Joke. Inmiddels weten vele (vaste) gasten de weg naar Reggedal in Diepenheim te vinden om er te logeren of 100% bio- en ecologische koffie en thee te drinken, die ook verkocht wordt. “Niet in de laatste plaats om er onze huisgemaakte appeltaart met vers geklopte slagroom bij te eten. Een andere lekkernij is de traditionele Twentse krentenwegge, ook niet te versmaden” lacht Joke. Tijdens Kunstmoment Diepenheim serveert het echtpaar huisgemaakte Erwtensoep als lunch, ook die is inmiddels bekend bij de liefhebbers! Naast het pand heeft Jan hard gewerkt om een mooi overdekt terras te realiseren. “Nu kunnen onze gasten zelfs buiten zitten als het weer iets minder is”, zegt Jan. De schenkerij is buiten de normale openingstijden op afspraak ook beschikbaar voor groepen.


www.bedenbreakfast-reggedal.nl    Mobiel 0634984275


© Foto en tekst Coco Oltra


juli 2016
De Graaf HoveniersHet bedrijf van Sas en Ina Haan bevindt zich in het
buitengebied van Diepenheim. Het was Ina’s vader,
Tinus de Graaf , die het bedrijf meer dan 50 jaar geleden
begon in de oranjerie van Kasteel Nijenhuis in Diepenheim.
Het gezin woonde in een van de koetshuizen van het
kasteel, waar Ina geboren is. “Ik groeide op tussen
bomen en planten” lacht Ina. Sas volgde een opleiding
aan de tuinbouwschool in Frederiksoord. “In 1976 liep ik
stage op het bedrijf van de Graaf” zegt Sas “daarna heb ik
8 jaar gewerkt bij Vreeman in Lochem en heb daar het vak verder geleerd”. Toen de vader van Ina stopte met het bedrijf, namen Sas en zij het bedrijf over. Er waren echter geen uitbreidingsmogelijkheden bij het kasteel, dus zochten ze naar een andere locatie en vonden die aan de Oude Sluisweg 5, waar Ina de administratie verzorgt. “Mijn passie ligt bij vaste planten en tuinontwerp” aldus Sas “maar we doen ook veel onderhoud voor gemeentes, bedrijven en particulieren”. Tot in de wijde omgeving heeft hij zijn klanten. Bij het werk staan duurzaamheid en veiligheid voorop. “Ons bedrijf is VCA gecertificeerd en wordt ieder jaar uitvoerig gecontroleerd op veiligheid voor ‘onze jongens’”, zegt Sas “bovendien willen wij maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat inhoudt dat we ook werken met mensen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt”. Bij het ontwerpen van een tuin houdt Sas een uitvoerig intake gesprek om alle wensen te bespreken. “Na dit gesprek heb ik een goed beeld en maak een aantal schetsen op de computer en ga daar mee terug naar de klant” zegt Sas. “Onlangs realiseerde ik een prachtige vlinder- en geurtuin in Diepenheim” vertelt Sas met trots. In welk seizoen je ook door de tuin loopt, je wordt steeds verrast door allerlei heerlijk geurende planten. Daar word je blij van!


www.tdegraaf.nl      Tel. 0547 351354


© Foto en tekst Coco Oltra


juni 2016J.W. ManuelNa een opleiding mechanische techniek en jarenlang
werkzaam te zijn geweest in de bouw, kwam Wouter Manuel
terecht in de wereld van entertainment. Hij verzorgt de
licht- en geluidstechniek en de op- en afbouw bij de
voorstellingen van zijn broer André. Hij had altijd al een
passie voor geluid en was naast zijn werk radiomaker en
regionale DJ. De lichttechniek leerde hij, met hulp van
Henk Post uit Diepenheim, in de praktijk. Het werk voor zijn broer is niet het enige wat Wouter doet, 9 jaar geleden startte hij samen met Gijs Jolink de Theaterweide tijdens de Zwarte Cross. “Ik begon  als programmeur met 30 theaterartiesten maar Inmiddels is het programma met 830 theaterartiesten zo groot geworden, dat we werken met een team van ongeveer 12 mensen” zegt Wouter. Hij is ook actief tijdens het Oerol-festival op Terschelling. Daar verzorgt hij, naast het werk voor André, het muziekprogramma op het buitenpodium bij muziekcafé Vijfpoort. “Het is leuk om te zien dat de mensen, ook wanneer de voorstelling is afgelopen, bij het café blijven hangen”, zegt Wouter. Het is niet alleen maar entertainment voor Wouter, hij werkt in Diepenheim als vrijwillig brandweerman  en in Hengelo als oproepkracht. Daarvoor volgt hij op dit moment een opleiding tot bevelvoerder. In het verleden organiseerde hij met groot succes het Piratenbal en ‘striekiezer curling’ in Diepenheim. Tijd te kort zou je denken, maar Wouter heeft nog heel veel leuke en gekke ideeën om uit te werken. Die houdt hij voorlopig voor zichzelf tot alles in kannen en kruiken is. “Als het zover is lezen ze het wel in de krant” lacht hij. “Als ik van te voren geweten had hoe leuk dit werk is, was ik nooit in de bouw gaan werken. Ik zie mijzelf ook niet als ondernemer, maar als iemand die doet wat hij heel leuk vindt.”
© Foto en tekst Coco Oltra


juni 2016


Cafetaria - lunchroom

Uit de Kunst
Ronald en Natalie van Limbeek zijn bij toeval in

Diepenheim terecht gekomen. Ze runden jarenlang een

cafetaria in Veenendaal, maar groeiden daar uit hun jasje.

Tijd voor een nieuwe start dus. “We hadden een pand op

het oog in Rijssen. Op de dag dat we te horen kregen dat

de eigenaar het pand terugtrok uit de verkoop, werd dit

cafetaria in Diepenheim aangeboden. We zijn gaan

kijken en besloten het te kopen” vertelt Ronald.

Na een grondige opknapbeurt openden ze in maart 2015 hun cafetaria - lunchroom ‘Uit de Kunst’.  Grote bloembakken, overdadig gevuld met roze en witte bloemen, sieren het gezellige terras. Die kleuren roze en wit zijn samen met zwart door het gehele pand gebruikt. U kunt bij ‘Uit de Kunst’ onder andere terecht voor heerlijke koffie, een smakelijke lunch met huisgemaakte producten zoals belegde broodjes, saté en shaslick of een complete maaltijd. Het lekkere ijs dat zij in hun ijssalon verkopen, wordt gemaakt in Duitsland en is biologisch en E-nummer vrij. Ook zijn er glutenvrije snacks en glutenvrij ijs verkrijgbaar. Ronald en Natalie verzorgen desgewenst de catering of een ijsbuffet op locatie voor u. “We hechten er veel waarde aan om zo veel mogelijk milieuvriendelijk te werken. Gerecycled verpakkingsmateriaal zonder opdruk en geen plastic bakjes” zegt Ronald. Bij het pand staat een op zonne-energie werkende oplaadpaal voor elektrische fietsen, gesponsord door “Wij zijn Groen” uit Diepenheim. Wat Ronald en Natalie  aanspreekt in hun zaak in Diepenheim is het contact met de klanten. Samen met de medewerkers zorgen ze voor een prettige, gastvrije sfeer. “Wij willen kwalitatief hoogwaardige producten leveren en als er klachten of suggesties zijn, staan we daar altijd voor open.”www.cafetariauitdekunst.nl  Tel 0547 352500© Foto en tekst Coco Oltra


juli 2016


B&B Op Nieuw Kagelink

Logeren op een landgoed? Dat kan in Markvelde vlakbij

Diepenheim, op ‘Nieuw Kagelink’ bij Alda Assink en

Jan Eijsink. Jan is geboren en getogen op ‘Hof Kagelink’.

Schuin tegenover deze boerderij realiseerden ze 10 jaar

geleden een prachtig landgoed van vijf hectaren groot.

“We bouwden een modern huis dat anders dan anders is”

zegt Alda “dat past bij ons. In het begin stonden er vaak

mensen stil om het huis te bekijken en te fotograferen”.

Er was een kantoor aan huis, maar al snel werd dit te klein. Het kantoor werd verplaatst naar het oude gemeentehuis in Diepenheim en de vrijgekomen ruimte in het huis werd langzamerhand een rommelkamer. “Dit vonden we toch wel zonde en zo ontstond het idee om er een gastenkamer van te maken”. Het is een prachtige tweepersoonskamer geworden met eigen luxe badkamer. Vanuit het comfortabele, verstelbare bed heb je zicht op de natuur, als een levend schilderij! Niet onbelangrijk is de eigen ingang en privé tuin waar het heerlijk vertoeven is.  “Vanaf het eigen terras kun je richting de vijver lopen waar je verwelkomd wordt door kwakende kikkers”, zegt Alda “langs borders met bloeiende zomerbloemen en een prachtig uitzicht waar je maar kijkt. Echt een locatie voor mensen die op zoek zijn naar privacy, rust en ruimte in een prachtige omgeving”.  Regelmatig lopen de reeën en hazen door de tuin. ’s Morgens zet Alda het ontbijt bij de gastenkamer zodat de gasten kunnen ontbijten wanneer én waar ze willen. Met producten uit de omgeving zoals eitjes van eigen kippen, huisgemaakte jam uit Diepenheim, brood en vleeswaren van de bakker en slager uit de buurt, aangevuld met versgeperste jus d’orange een prima ontbijt. Gasten kunnen gebruik maken van fietsen om de omgeving te verkennen en er zijn diverse restaurants op loopafstand.


www.nieuwkagelink.nl  T 0547-785067   M 0654660788


© Foto en tekst Coco Oltra


mei 2016Restaurant In de Kokkerieje

Als jong meisje werkte Veronie Eijsink van restaurant
In de Kokkerieje als vakantiekracht bij restaurant
den Haller in Diepenheim. Ze volgde een opleiding
inrichtingswerk (IW) in Berg en Dal. “Na mijn opleiding
ben ik een aantal jaren gaan reizen. Ik bezocht onder
andere Australië en Thailand. Tussendoor kwam dan
ik af en toe weer even terug om met allerlei baantjes
wat geld te verdienen, om vervolgens weer op reis te gaan”
vertelt Veronie. Na het reizen ging ze werken als begeleider van jonge asielzoekers bij het AZC ‘Klompjan’ in Markelo. Ze organiseerde daar veel met muziek en koken. Dus dat laatste loopt als een rode draad door haar leven. Zo kwam ze terecht bij Bistro de Loep in Markelo. Later had ze nog diverse banen in de horeca tot het huidige pand in Diepenheim in beeld kwam. “Toen in 2008 de overname een feit was, ben ik direct aan de slag gegaan om het interieur naar mijn smaak in te richten en heb ik eigenhandig alles geverfd’ zegt Veronie. “Ik ben heel blij met mijn team. Vanaf het prille begin werk ik samen met mijn steun en toeverlaat Mariska van Munster”. In de keuken zwaait chef-kok Jordi Effing de scepter. Het restaurant is een leerbedrijf en biedt in de keuken plaats aan een leerling kok. “Ik houd graag feeling met de keuken en lever dus nog ouderwets de bestelbonnen af. Voor mij geen moderne computersystemen” lacht Veronie. In de Kokkerieje biedt binnen plaats aan 62 gasten en er is een sfeervol, bloemrijk terras aan het plein ‘onder de  platanen’, waar je bij mooi weer kunt genieten van een heerlijke maaltijd. Tijdens bijzondere evenementen zoals Kunstmoment Diepenheim is het restaurant ook overdag geopend. “Mijn doelstelling is om mensen een fijne avond uit te bezorgen met lekker eten, gastvrijheid en gezelligheid.” aldus Veronie.


www.indekokkerieje.nl  Tel 0547 351237


© Foto en tekst Coco Oltra


juli 2016

Kapsalon ’t Kniphof

Al vroeg wist Bianca ten Elshof van ‘t Kniphof, opgegroeid
 op een boerderij in Haaksbergen, wat zij ‘wilde worden’.
Als klein meisje was ze altijd in de weer met het wassen
van Barbies haren. Make-up aanbrengen oefende ze met
kleurpotloden op haar eigen gezicht. “Ik proef nog de
smaak van die potloden als ik er aan denk” lacht Bianca.
Voor de kappersopleiding liep ze stage in Enschede.
Toch trok het werken in een kleine plaats haar meer en
vond ze in 2006 een baan bij salon Marisch in Diepenheim. In 2011 nam ze, op 23 jarige leeftijd, deze salon over.  “Samen met mijn team zorgen we voor een gemoedelijke, gezellige sfeer” zegt Bianca. Klanten kunnen bij haar terecht voor allerlei haarbehandelingen, maar ook voor een schoonheidsbehandeling. “Als service aan een bruid, verzorgen wij het kapsel en make-up aan huis. We gaan ook op huisbezoek voor klanten die door bijzondere omstandigheden echt niet naar de kapsalon kunnen komen” vertelt ze. Klanttevredenheid is het belangrijkste voor Bianca. Als een klant met een verzoek komt dat niet past bij het type of haar, geeft ze daar goed advies over. “Ik heb een erkend leerbedrijf en heb dus regelmatig stagiaires in mijn salon. Regelmatig volg ik trainingen om mijzelf verder te ontwikkelen. Het is leuk om de opgedane kennis te delen met mijn medewerkers.” Twee keer per jaar verzorgen zij en haar team het haar en de make-up voor de modeshow van noaber Alda van ‘Opnieuw’. De producten die zij gebruikt zijn van Goldwell. Tevens werkt ze, na een speciale training, met de verzorgingsproducten van Olaplex om te zorgen dat het haar in een goede conditie blijft. Naast haar werk heeft Bianca nog een passie. “Ik maak regelmatig verre reizen, dus wanneer ik met pensioen ga zal ik mij niet vervelen”. Dit duurt echter nog even!


www.kniphof.nl     Tel 0547 352172


© Foto en tekst Coco Oltra


juli 2016
De Drie Kamers


In 2004 kochten Marie-José Goselink en Erlin Rupperink
het beeldbepalende woonwinkelpand aan de Grotestraat 54.
Het pand heeft vele bewoners gehad voordat zij er kwamen
wonen. Eigenhandig begonnen ze een grote verbouwing.
Toen het winkelgedeelte klaar was werd er goed nagedacht
over een invulling. En in september 2008 opende Marie-José
haar antiek- en brocantewinkel “De Drie Kamers”. Zoals de
naam al doet vermoeden zijn er 3 kamers stijlvol ingericht
met brocante en antiek. “Samen met Erlin doe ik de inkoop. We hebben onze vaste adressen in Engeland, waar we meerdere keren per jaar naar toe gaan. In de zomermaanden bezoeken we markten in Frankrijk en België” zegt Marie-José. Ze kopen alleen spullen voor de winkel die ze zelf mooi vinden.  Wat ze fijn vindt, is dat de mooie spullen bewaard zijn gebleven en terecht komen bij mensen die er vervolgens weer van genieten. “Als ik een lampetstel of een mooi compleet servies in de winkel heb staan, verkoop ik die ook alleen als geheel. Na zo’n lange tijd is alles nog compleet en dat wil ik graag zo houden” lacht Marie-José. Ze verkoopt niet alleen aan particulieren, regelmatig verkoopt ze haar ‘vondsten’ ter decoratie aan hotels, horecabedrijven en B&B’s. Naast antiek en brocante verkoopt zij leuke cadeauartikelen passend bij de sfeer van de winkel, waaronder sieraden van Camps & Camps. Desgewenst maakt zij een mooi cadeaupakket naar uw eigen keus. Rond de kerstdagen is Marie-José druk met het maken van kerstpakketten, die op maat geleverd kunnen worden. Sinds zeven jaar organiseert ze samen met Ini Gerink de, inmiddels zeer bekende, Brocante Parade Diepenheim. “Als ik nu terugkijk, is het niet zo vreemd dat ik juist deze winkel begonnen ben. Als kind had ik al een passie voor oude spulletjes. Ik vond de inrichting van mijn oma mooier dan die van mijn moeder” aldus Marie-José.


www.dedriekamers.nl         Tel. 0547-351637© Foto en tekst Coco Oltra


juni 2016

FTD en in Balans


Na de middelbare school besloot Henk Oonk de opleiding

tot fysiotherapeut te volgen met sportfysiotherapie als
specialisatie. Naast zijn werk als bedrijfsfysiotherapeut,
begon hij in 2003 een eerstelijnspraktijk aan huis.
“In 2011 openden wij ons nieuwe pand aan het
Looiersplantsoen 3 in Diepenheim. Onze wens was om
daar zoveel mogelijk disciplines bij elkaar te brengen.
En dat is heel goed gelukt” vertelt Henk met voldoening.
Een van deze disciplines is de praktijk voor gewichtsbeheersing ‘in Balans’ van Ina Oonk. Lang geleden kwam ze tijdens haar studie in aanraking met voedingsleer, wat haar enorm boeide. “Lange tijd werkte ik als kraamverzorgster en steeds vaker kwamen er voedingsgerelateerde vragen op mijn pad. Ik besloot hierin een studie te volgen en in 2010 behaalde ik mijn diploma gewichtsconsulente, En een jaar later behaalde ik de specialisatie ‘kind en voeding’. In 2011 begon ik mijn praktijk in ons nieuwe pand” vertelt Ina. Ze schrijft geen diëten voor maar probeert samen met haar cliënten te werken aan een balans in een gezond eet-, beweeg- en leefpatroon. Het contact met de andere disciplines binnen de praktijk verloopt prettig. “We zien elkaar beslist niet als concurrenten en profiteren van de korte lijnen voor overleg en samenwerking” zeggen beiden. Niet alleen in het dagelijks werk zijn Ina en Henk zeer gedreven, ook zijn ze druk met allerlei projecten. Met cliënten, die nooit eerder hardgelopen hadden loopt Henk, na een intensieve training, de ‘Kastelenloop Diepenheim’, waarbij hij ze als beloning sponsort. Samen met Ina organiseert Henk vanaf augustus 2016 opnieuw een valpreventie training, ondersteund door onder andere Salut en het Rode Kruis. “We halen voldoening uit ons werk als we zien dat onze hulp een positief resultaat voor de cliënt oplevert. Sleutelwoorden voor ons in ons werk zijn: vakkennis, laagdrempelig en vooral vertrouwen” aldus Ina en Henk.


www.fysiotherapie-diepenheim.nl       www.inbalans-praktijk.nl   T 0457 850840 © Foto en tekst Coco Oltra


aug. 2016Meubelstoffeerderij
Frits DaalwijkAan de rand van Diepenheim, Watermolenweg 4, bevindt

zich het bedrijf van Frits en Marja Daalwijk. In de
etalage prijkt een door Frits vakkundig opnieuw beklede
design stoel, ‘le chat’ (naar een ontwerp van Pierre
Paulin). Deze stoel met appelgroene bekleding vormt
een belangrijk onderdeel van het logo van de zaak.
Frits volgde lang geleden de vakopleiding klassiek en
modern meubelstofferen. Daarna bleef hij zich intensief
scholen, onder andere op het gebied van binnenhuisarchitectuur en design meubels. Met een schat aan kennis en ervaring begon Frits in 1989 voor zichzelf, aanvankelijk op een zolder in Diepenheim en wat later in het huidige pand. Hier worden antieke, klassieke en moderne zitmeubels gerestaureerd. Ook moderne klassiekers zoals bijvoorbeeld Artifort modellen uit de jaren 50, 60 en 70 kunnen vakkundig gerestaureerd worden met respect voor het oorspronkelijke ontwerp, zodat ze nog vele jaren mee kunnen. “Marja en ik werken intensief samen. Voordat we aan een project beginnen, maken we samen een uitgebreide analyse van de klus” zegt Frits. Marja begint vervolgens met het uit elkaar halen van de bekleding. Waarbij ieder stukje stof gemerkt en ieder detail genoteerd wordt, zodat Frits hierna de nieuwe bekleding tot in het kleinste detail kan maken. Duurzaamheid is belangrijk voor beiden. Bij het stofferen proberen ze zoveel mogelijk producten her te gebruiken en wat overblijft als afval wordt ook gescheiden. Zodra je de werkplaats binnenstapt valt je oog op een enorme collectie stofstalen en prachtige leren huiden in allerlei kleuren. “Wij adviseren onze klanten graag in alle rust bij het maken van een goede keuze. De klant neemt stofstalen mee naar huis om daar te bekijken welke stof het best past. De stof wordt besteld en bij binnenkomst zorgvuldig gecontroleerd op eventuele onvolkomenheden. Iedereen moet bij het afronden van het project tevreden zijn” zeggen Frits en Marja.


www.fritsdaalwijk.nl   Tel 0547-352142


© Foto en tekst Coco Oltra


aug. 2016
Arie’s Car Cleaning

 
 Als jonge jongen maakte Arie Haanepen al auto’s schoon.
Negenentwintig jaar later heeft hij er zijn beroep van
gemaakt. In die tussentijd heeft hij diverse banen gehad
en op een gegeven moment kwam hij door een faillissement
van zijn toenmalige werkgever zonder werk. “Aangezien
ik niet het type mens ben dat thuis blijft zitten, wilde ik
een eigen bedrijf in motorkleding beginnen. Een ziekte
gooide echter roet in het eten en na een langdurige
herstelperiode besloot ik mijn oude liefde op te pakken en mijn eigen Car Cleaning bedrijf te starten” zegt Arie. Hij werkt op locatie voor zowel bedrijven, als particulieren. Enkele van deze bedrijven zijn: Porsche centrum Twente, Citroclassic, Profix Goor en Ferdinand Classics. “Voor mij maakt het niet uit of ik een auto uit het dure segment, een oldtimer of een gewone particuliere auto ‘vertroetel’ lacht Arie. Voor iedere klant is zijn of haar auto heel belangrijk en verdient dus evenveel aandacht. ”De behandeling bestaat onder andere uit het schoonmaken van bekleding en interieur, het schoonmaken onder de motorkap, het poetsen en polijsten en het aanbrengen van een lakverzegeling. “Het is werk waar ik heel blij van word en ik geniet van het moment wanneer bij aflevering van de auto, de klant begint te stralen. Het is fijn om het vertrouwen van de klant te hebben en dat zit wel goed, ze komen namelijk weer terug bij mij”, aldus Arie. Kwaliteit staat voorop voor hem. Wie denkt dat dit het enige is dat Arie dagelijks doet heeft het mis. Voor Festunique in Beltrum, met onder andere een bloemencorso, ‘Food on Wheels’, straattheater en muziek, doet Arie al 5 jaar de selectie en planning van de straattheater acts. Hij gaat op zoek naar binnen- en buitenlandse acts. Binnen Diepenheim is Arie betrokken bij vrijwilligerswerk en evenementen en heeft hij bestuursfuncties.


Tel. 06-53702074 voor vrijblijvende informatie© Foto en tekst Coco Oltra


Sept. 2016

Volgende pagina

Vorige pagina

HomeLidmaatschapOndernemersportrettenBestuurKerstmarkt